Articole

Back to Articole
Leziunea de menisc - Ortoped Constanta

Leziunea (ruptura) de menisc

Ce este leziunea de menisc?

Este cea mai frecventa afectiune a articulatiei genunchiului si apare de obicei la sportive si la persoanele peste 50 de ani. Meniscul este cartilajul care leaga cele doua oase mari ale piciorului (femur si tibie). Leziunea de menisc se produce atunci cand cartilajul meniscal este rupt prin  miscari gresite de rotatie ale genunchiului. Aceasta ruptura poate fi partiala sau totala (laterala sau mediala).

Ruptura de menisc - Ortoped Constanta

Care sunt factorii de risc?

1. Activitate fizica intensa si sustinuta (sportivi)

2. Varsta inaintata

3. Sexul masculin

4. Existenta altor boli care afecteaza oasele (osteoartrita)

Cum se manifesta?

Cel mai frecvent simptom este durerea de la nivelul articulatiei genunchiului si apare la efort fizic  (cum ar fi genuflexiunile si rotatiile genunchiului). Alte manifestari constau in dificultatea de a urca sau cobori scarile precum si instabilitatea genunchiului. Uneori la nivelul genunchiului se poate acumula apa (hidartroza) sau sange (hemartroza).

Cum se diagnosticheaza?

Diagnosticul se pune pe examenul clinic si imagistic. La examenul clinic medicul examineaza membrul afectat prin palparea articulatiei genunchiului  pentru a evidentia punctele dureroase, evalueaza mobilitatea  articulara prin miscari pasive, si observa mersul pacientului. Examenul imagistic consta in efectuarea unei ecografii care poate evidentia acumularea de lichid sau sange in articulatie, si RMN (investigatie de electie), pentru a descrie in amanunt leziunea de la nivelul meniscului.

In ce consta tratamentul?

Alegerea tratamentului se face pe baza RMN-ului, existand urmatoarele variante.

1. Tratament ortopedic: imobilizare cu atela gipsata , antiinflamtoare, fiziokinetoterapie.

2. Tratament chirurgical: meniscectomia, metoda chirurgicala minim invaziva efectuata prin artroscopie, urmata de recuperare. Pentru artroscopie este necesara o spitalizare de 24 de ore. Interventia se face cu rahianestezie, se efectueaza 2 incizii de 2-3mm, apoi manevra chirurgicala se efectueaza cu ajutorul unui instrumentar special si a unei camere de luat vederi care se introduce in articulatie. Recuperarea este rapida – 2-4 saptamani, pacientul va merge a doua zi dupa operatie, si va face fiziokinetoterapie si tratament antiinflamator.

Pentru a vedea si alte articole din aceasta categorie va rugam dati click aici.

Autori

Dr. Zekra Manar,
Medic specialist Ortopedie si Traumatologie

Dr. Obadă Bogdan,
Medic primar,
Sef Lucrari Medic primar Ortopedie - Traumatologie Doctor in medicina Competenta chirurgie artroscopica

Distribuie articolul

Back to Articole