Revizia Protezei de Genunchi
Artroplastia totala de genunchi reprezinta refacerea cartilajului articular degradat cu o proteza de genunchi formata din trei componente (componenta femurala, componenta tibiala si un distantier de polietilena/insert).
In urma interventiei chirurgicale, dupa o perioada de recuperare, functia genunchiului este recapatata, pacientul putandu-si relua activitatea de zi cu zi, fara a mai resimti durerea data de gonartroza.
Odata cu trecerea timpului, datorita unor motive variate, proteza de genunchi se poate deteriora. In astfel de cazuri, pacientul resimte durere, instabilitate sau rigiditate la nivelul genunchiului si o progresiva impotenta functionala.
O noua interventie chirurgicala ce consta in revizia protezei de genunchi este recomandata in cazul in care implantul primar se deterioreaza, acesta fiind inlocuit cu unul nou. Spre deosebire de protezarea primara, revizia de proteza de genunchi are un grad mai mare de dificultate, insa ambele urmaresc acelasi scop: disparitia durerii la nivelul genunchiului.
Revizia protezei de genunchi este recomandata in urmatoarele cazuri:
- Uzura implantului sau mobilizarea componentelor protetice – greutatea mare a pacientului, obezitatea, sporturile cu impact mare asupra genunchiului, uzura insertului (polietilena dintre componentele metalice ale protezei) pot determina decimentarea protezei, rezultand detasarea de os a acesteia, provocand durere.
- Infectia implantului primar de genunchi – aceasta complicatie poate sa apara cat timp pacientul este internat, dupa externare sau chiar dupa cativa ani de la interventia chirurgicala. Genunchiul devine dureros atat la mers, cat si in repaus, conexiunea componentelor protezei cu osul se poate pierde, de asemenea pot aparea semne de inflamatie locala, fistule, etc. Revizia de proteza de genunchi infectata se face deseori in doua etape. Prima etapa consta in extragerea implantului primar, curatarea articulatiei si aplicarea unei proteze temporare numita “spacer” ce contine antibiotic, fiind lasata sa actioneze aproximativ 6 saptamani. In a doua etapa implantul tip “spacer” este inlocuita cu proteza speciala de revizie, definitiva.
- Fractura periprotetica – Se produce de obicei in cazul traumatismelor (cazaturi, accidente, etc.) si consta in fractura oaselor pe care este aplicata proteza – femurul sau tibia.
- Instabilitatea genunchiului – Genunchiul protezat poate deveni instabil in cazul lezarii ligamentelor sau ruperii complete a acestora. Pacientii pot intampina senzatii de nesiguranta in timpul mersului.
- Mobilitate deficitara a genunchiului – Pacientii pot avea dificultati in a executa miscari corespunzatoare de flexie si extensie a genunchiului. Fibroza excesiva aparuta la nivelul genunchiului protezat poate fi principala cauza a acestui fenomen.
Pregatirea preoperatorie
Operatia de revizie de proteza totala de genunchi este una complexa, necesitand un anumit set de analize de laborator si consulturi de specialitate, pentru ca medicul ortoped sa se asigure ca starea de sanatate a pacientului permite o asemenea interventie.
Investigatiile imagistice precum radiografia de genunchi sau CT (computer tomografia) au de asemenea un rol esential in planificarea interventiei chirurgicale, putand astfel evalua degradarea implantului primar de genunchi.
Complicatii
Revizia de proteza totala de genunchi prezinta si ea un anumit risc de aparitie a complicatiilor, precum orice interventie chirurgicala. Fiind mult mai complexa decat protezarea primara si avand un timp operator mai lung, operatia de revizie a protezei de genunchi prezinta risc de complicatii mai mare, de care pacientul va fi informat in prealabil.
Riscuri si complicatii:
- Vindecarea defectuasa a plagii postoperatorii
- Amplitudine scazuta a miscarilor genunchiului
- Sangerari importante
- Infectia protezei de revizie
- Tromboza venoasa profunda – aparitia cheagurilor de sange la nivelul membrelor inferioare
- Leziuni vasculare sau nervoase
- Fracturi osoase
- Trombembolismul pulmonar
- Alte probleme medicale – complicatii pulmonare, neurologice, cardiace.
Recuperarea dupa protezarea de revizie a genunchiului
Recomandarile sunt similare precum in cazul protezarii primare, insa recuperarea este de obicei mai dificila. Un fiziokinetoterapeut va invata pacientul ce exercitii trebuie sa execute pentru o recuperare cat mai rapida a miscarilor articulare si tonifierea musculaturii, chiar din a doua zi de la interventie.
Ablatia firelor de sutura este recomandata la 14-18 zile postoperator.
Medicatia anticoagulanta este esentiala pentru evitarea complicatiilor tromboembolice (aparitia de cheaguri de sange la nivelul membrelor inferioare, putand migra si in alte parti ale corpului), pacientul va continua tratamentul anticoagulant la domiciliu, conform indicatiei medicului curant.