Coxartroza
Ce este coxartroza?
Coxartroza este o boala cronica ce afecteaza articulatia soldului prin macinarea cartilajului articular, astfel determinand durerea si limitarea in timp a miscarilor soldului.
De ce apare?
Articulatia sanatoasa a soldului prezinta un cartilaj hialin si articular, care acopera oasele cu un strat neted, reducand in acest fel frictiunea din timpul miscarilor, si amortizarea socurilor. In coxartroza, modificarile apar la nivelul cartilajului, prin distrugerea acestuia, si subtierea lui pana la disparitie, astfel cele doua oase ale articulatiei intra in contact direct.
Fig1. Articulatia soldului
La cine apare si care sunt factorii favorizanti?
- Varsta – Frecventa bolii creste odata cu varsta, 75% dintre pacienti avand peste 55 de ani, prin schimbarile aparute in tesuturi datorita inaintarii in varsta.
- Sexul – Apare mai frecvent la barbati decat la femei.
- Ereditatea – persoanele cu cazuri de artroza in familie, au un risc mai mare de a dezvolta aceasta boala.
- Profesia – apare mai frecvent la persoanele care solicita foarte mult articulatia soldului: sportivi, dansatori, profesiuni in care se extercita o presiune mare pe articulatie.
- Ca urmare a altor afectiuni – obezitate, traumatisme, infectii, malformatii la nivelul membrelor inferioare.
- Coxartroza idiopatica – exista cazuri in care aceasta boala apare fara o cauza anume, indiferent de varsta si de alti factori favorizanti.
Cum se manifesta?
Durerea este considerata principalul simptom. Apare cel mai frecvent in regiunea inghinala, la nivelul fesei sau al soldului. Durerea se accentueaza la efort, la mersul prelungit, pe teren inclinat, la urcatul sau coboratul scarilor, iar in unele moment obliga la oprirea din mers, si se amelioreaza sau dispare in repaus.
In timp apare o rigiditate a articulatiei care duce la limitarea progresiva a miscarilor si la schiopatat. De asemenea apare o pozitie vicioasa, nefireasca, ceea ce poate duce la o inegalitate a membrelor inferioare, si la inclinarea trunchiului spre partea afectata in timpul mersului, pentru a diminua sprijinul pe membrul afectat.
Cine si cum diagnosticheaza coxartroza?
Medicul ortoped este cel care pune diagnosticul de coxartroza precum si stadiul acesteia, in functie de severitatea bolii.
Pentru a pune un diagnostic corect, se va face un examen clinic insotit de examen imagistic (radiografie sau computer tomograf).
Examenul clinic consta in: inspecia bolnavului (se observa pozitia vicioasa, hipotrofia musculara), palparea (evidentiaza punctele dureroase), evaluarea mobilitatii articulare, studiul mersului.
Examenul imagistic contribuie la confirmarea si stadializarea bolii.
In ce consta tratamentui?
Tratamentul coxartrozei are ca obiective: scaderea durerii, mentinerea si cresterea mobilitatii articulare, evitarea invaliditatii. Metodele terapeutice sunt conservatoare si chirurgicale.
Tratamentul conservator este util pentru faza incipient a bolii si consta in:
Pana in prezent nu s-a gasit un mijloc therapeutic prentru vindecarea acestei boli, ea avand tendinta spre agravare chiar si cu un tratament conservator corect, motiv pentru care se va apela la tratamentul chirurgical.
Tratamentul chirurgical consta in protezarea soldului. Proteza de sold reprezinta o articulatie artificiala ce va inlocui articulatia afectata. In urma acestei interventii va disparea durerea si se va relua mersul. Este insa necesara recuperearea medicala, aceasta are un rol foarte important pentru evolutia postoperatorie.
Fig2.a. Coxartroza stadiul IV. b.Articulatia soldului protezata.