Articole

Back to Articole

Hallux valgus (monturi)

Definiție = deformare ce interesează raza I a piciorului cu devierea halucelui (degetul mare) spre exterior și a metatarsului I în varus. Monturile denumite si Hallux Valgus inseamna devierea spre exterior (valgus) a degetului mare de la picior (hallux).

Etiologie

Este o afecțiune cu predominanță feminină. Încălțămintea necorespunzatoare are un rol important, dar poate fi și o afecțiune congenitală.

Manifestări clinice

Tabloul clinic al monturilor apare relativ tarziu dupa debutul bolii. Practic durerile se instaleaza la cativa ani dupa aparitia deformarii si se datoreaza in special presiunii exercitate de catre pantofii conventionali cu care pacientul este obisnuit sa mearga. Durerile apar la nivelul articulatiei metatarso-falangiene, practic la baza degetului mare si se accentuata la efort, la ortostatismul prelungit, in momentul in care pacientul doreste sa poarte o incaltaminte gen pantof si pot iradia la nivelul piciorului sau al gambei. Pacientul suferind de monturi poate descrie si amorteli sau furnicaturi la nivelul antepiciorului.

Durea este acuza de bază cu localizare la nivelul deformării

Dureri date de deformările secundare:

  • Plantare (frecvent pe capul metatarsului II când halucele își pierde rolul de sprijin)
  • Degetele deformate „în grifă”
  • La nivelul întregului membru inferior cu fenomene de crampe sau suprasolicitare funcțională date de faptul că sprijinul plantar se face anormal

Clasificare

În funcție de unghiurile intermetatarsiene și unghiul metatarso-falangian sau unghiul de valgus (HVA) poate fi deformare usoara, moderata sau severa.

Tratamentul

Pacientii suferind de monturi sau mai ales doamnele, trebuie sa inteleaga ca tratamentul este eminamente chirurgical, dar acest tratament nu are indicatie estetica. Nu exista nici un beneficiu demonstrat, atat in stadiile incipiente ale bolii cat si in cele avansate, oferit de purtarea diferitelor departatoare sau dispozitive ajutatoare comercializate in piata. Aceste dispozitive au un rol bine stabilit postoperator pentru a lasa tesuturile sa se vindece. Preoperator si dupa operatie timp indelungat, purtarea lor nu aduce nici un beneficiu.

Tratamentul ortopedic presupune tonifiere musculară, purtarea de încălțăminte adecvată și folosirea de orteze specifice (mai ales nocturne).

Tratamentul chirurgical este de bază si nu ar trebui amânat până la pierderea supleții (reductibilității valgusului). Are ca scop principal reducerea unghiurilor metatarsofalangiene. În cazul picioarelor complex deformate, se adresează și deformărilor secundare. Tratamentul chirurgical este tratamentul de electie in toate stadiile afectiunii, iar tehnica aleasa depinde de gradul clinic. Totusi, daca afectiunea este asimptomatica, adica in situatia in care pacientul nu are dureri, nu indicam tratamentul chirurgical.

Tratamentul chirurgical presupune:

Realinierea sesamoidiană
Aducerea capului metatarsului I spre metatarsul II
Alinierea P1 în continuarea metatarsului I

  • În cazul picioarelor complex deformate, se adresează și deformărilor secundare.
  • Nu ar trebui să se limiteze doar la ablația bosei osoase.

Tehnicile chirurgicale
A. Pe partile moi, având ca exemple tehnica McBride modificată:

  • Eliberare la nivelul ADD halucelui, ligamentului transvers și capsulei laterale
  • Excizie a basei (eminența) mediale.
  • Plicatura capsulei mediale
  • Postoperator – pansament cu spațiator interdigital.
  • Se adresează deformărilor ușoare cu IMA <13° și HVA <30° cât și articulațiilor incongruente.

B. Pe componentele osoase (osteotomii) ce combină release (eliberări) la nivelul părților moi care sunt cele mai folosite având ca exponent principal osteotomia tip Scarf și osteotomia Akin.(vezi imag de mai sus)

Osteotomia tip Scarf

Osteotomie lungă, longitudinală la nivelul metatarsului I

Realizează:

  • Deplasare laterală a capului metatarsului I
  • Coborârea capului metatarsului I
  • Scurtarea lungimii metatarsului I si scaderea tensiunii
    pe părțile moi (release lateral extins)

Capsulotomie, tenotomie ADD, tenotomia flexorului scurt al halucelui.

Osteotomia Akin

  • Osteotomie a bazei P1 ce presupune scoaterea unui ic osos cu baza medială și fixarea cu un șurub, cu păstrarea corticalei laterale a P1 integră.
  • Participă la supracorecția unghiului metatarso-falangian când scarf-ul nu este suficient.

C. Tot pe componentele osoase, dar cu blocaj definitiv articular (artrodeza).

  • Cel mai frecvent utilizată – artrodeza metatarsofalangiană în deformările mari sau afectare importantă cartilaginoasă.
  • Chirurgie eficace și foarte bine tolerată
  • Se realizează o fixare cu șurub sau placă specială + șurub
  • Păstrarea articulației IP compensează pierderea articulației metatarsofalangiene.
  • În postoperator se recomandă, ca și în cazul osteotomiilor, folosirea de încălțăminte specială cu sprijin pe retropicior gen Barouk.

Autor

Dr. Zekra Manar,
Medic specialist Ortopedie si Traumatologie

Dr. Obadă Bogdan,
Medic primar,
Sef Lucrari Medic primar Ortopedie - Traumatologie Doctor in medicina Competenta chirurgie artroscopica

Distribuie articolul

Back to Articole