Articole

Back to Articole

Fracturile epifizei distale de radius: o patologie adesea subestimata

Aceste fracturi sunt adesea privite cu superficialitate, atât de medic, cât și de pacient. Localizarea anatomică în vecinătatea articulației pumnului, de multe ori suprafața articulară fiind interesata, impune ca aceste fracturi sa necesite o diagnosticare corectă și un tratament adecvat, care să aibe drept rezultat o recuperare funcționala completă.

Regiunea metafizo-epifizară a pumnului are o structura osoasă bogată în os spongios, deci o zonă cu rezistență scăzută la traumatisme. De aceea, remarcăm frecvența crescută a acestor fracturi după vârsta de 45 ani, moment în care osteoporoza, de multe ori, începe să-și spună cuvântul, dar și la persoane mai tinere, adesea după accidente sportive. În ambele cazuri, aceste fracturi se caracterizează prin cominuție mare (număr ridicat de fragmente osoase fracturate), iar traiectele fracturare interesează frecvent suprafața articulară.

Diagnosticul se bazează pe radiografia regiunii radio-carpiene, în două incidențe, față și profil.

Obiectivele tratamentului acestor fracturi sunt de fapt cele care guvernează tratamentul oricărei fracturi articulare și anume: reconstrucția anatomică (perfectă), stabilizarea fermă a fracturii și recuperarea funcțională precoce a articulației pumnului (reinserție socio-profesională rapidă). Aceste obiective importante pot fi atinse cu ușurință doar prin tratament chirurgicale, care constă în reducerea anatomică a fracturii prin deschiderea focarului (abord chirurgical volar) și stabilizarea cu o plăcuță blocată cu șuruburi.

Practic, indicația chirurgicală este valabilă în toate cazurile, cu excepția persoanelor vârstnice, cu boli asociate, la care intervenția implică riscuri vitale foarte mari sau in cazul în care pacientul refuză operația.

Restul intervențiilor chirurgicale, folosite de-a lungul timpului, nu pot atinge toate aceste obiective.

Avantajele tratamentului chirurgical sunt: reconstrucția anatomică a zonei fracturate, consolidare corectă și rapidă, imobilizare în orteză de scurtă durata (7 zile) și recuperare funcționala rapidă și completă.

Dezavantajele sunt cele ipotetice care pot apare in orice tip de intervenție chirurgicala.

Menționez faptul că, la ora actuală, anestezia care se practică este cea regională, la nivelul plexului brahial. Complicațiile locale tardive sunt rare și minore.

Tratamentul conservator (ortopedic), care din păcate încă este frecvent folosit in țara noastră, constă în reducerea fracturii în urgență sub anestezie locală și imobilizarea in aparat ghipsat pe o perioadă de 6 săptămâni. Se fac controale radiologice la 48 ore și la 1 săptămână, deoarece există riscul de a se deplasa sub ghips și trebuie reluată reducerea. Singura indicație a acestei metode sunt fracturile simple, fără deplasare.

Dezavantajele tratamentului ortopedic sunt: imposibilitatea reducerii anatomice, deplasările secundare ale fragmentelor fracturare, instabilitate fracturară, imobilizare prelungită a articulației pumnului (de multe ori chiar și a cotului), recuperare tardivă și de calitate mediocră. Complicațiile locale tardive sunt importante: consolidare vicioasă, sindrom algodistrofic, redoare sau anchiloză de pumn, artroză.

Autori

Dr. Bogdan Obadă,
Medic primar,
Sef Lucrari Medic primar Ortopedie - Traumatologie Doctor in medicina Competenta chirurgie artroscopica

Dr. Zekra Manar,
Medic specialist Ortopedie si Traumatologie

Distribuie articolul

Back to Articole